Træbeskyttelse – hvorfor det er vigtigt for at beskytte dit hjem

 

Alle boligejere ved vigtigheden af at være opmærksomme på ejendomsvedligeholdelse: Uden et effektivt program er det let for ejendomme at forfalde meget hurtigt og dermed blive sårbare over for ekstreme temperaturer, fugt og alle mulige skadedyr. Da mange ejendomme anvender træ i deres konstruktion, enten til fundamenter, bygningsrammer eller kosmetisk udsmykning, følger det, at træbeskyttelse og vedligeholdelse er ekstremt vigtigt. Beskyttelse af træ på denne måde gøres meget lettere med påføringen af en god træbeskyttelse.

Træbeskyttelse er behandlinger, der anvendes på træ, enten på Trætjære tidspunktet for den første konstruktion eller senere i ejendommens levetid, som beskytter træet mod forvitring og mod trusler såsom træorm, tør råd og våd råd.

De vigtigste typer træbeskyttelse, der anvendes, er kemiske træbehandlinger. Selvom der er mange forskellige mærkenavne, falder de i tre hovedkategorier: kobberchromarsen, alkalisk kobberkvartært og organiske opløsningsmiddelkonserveringsmidler. Alle tre typer har den virkning, at de beskytter træ, men generelt er alkaliske kobberkvartære konserveringsmidler og konserveringsmidler til organiske opløsningsmidler sikrere og mindre giftige, og de indeholder hverken krom eller arsen, to meget skadelige stoffer. Faktisk er brugen af Chromium Kobber Arsen træbeskyttelsesmidler i kraftig tilbagegang, og deres brug i hjemmet er fuldstændig forbudt i en række jurisdiktioner. Brugen af alkaliske kobberkvartære konserveringsmidler og organiske opløsningsmiddelkonserveringsmidler udvides tilsvarende for at udfylde hullet, og forskningen fortsætter i nye konserveringsmidler, der er endnu mindre giftige.

Creosot er, på trods af at det er en af de ældste træbeskyttere (brugt historisk i maritime industrier), stadig i brug, hovedsageligt til telegrafstænger og jernbanesveller. På trods af dette er brugen begrænset, og husejere bør ikke forsøge at bruge den.

Med de nuværende bekymringer, der eksisterer for mængden af toksiner, menneskeheden frigiver til miljøet, er der også et skridt hen imod brugen af naturlige træbeskyttere. Disse er ikke baseret på kemiske behandlinger, så de er generelt mindre effektive til at beskytte mod insektangreb og råd, men deres brug kan vise en begrænset fordel. Linolie og tungolie anvendes begge, men andre metoder kan også bruges. Varmebehandling – opvarmning af tømmer til en bestemt temperatur før brug – kan være delvist effektiv mod skov og råd, men kan have den effekt at ændre tømmerets udseende. En anden tilgang er at bruge træ, der er naturligt rådbestandigt, men sådant træ er normalt meget dyrt og ofte truet, da det tidligere er blevet høstet for aggressivt. Det er tvivlsomt, om brug af rådbestandigt træ skader miljøet mindre end brug af kemisk træbeskyttelse.

Hovedanvendelsen af træbeskyttelse er som en træormebehandling og en rådbehandling, hvad enten det er til våd råd eller tør råd. Selvom hver af disse påvirker træet på forskellig måde, kan en træbeskyttelse ved at nedbryde næringsstofferne i træet, når den anvendes korrekt, modstå deres indtrængen, hvilket giver svampen og træormen mindre grund til at angribe. Hvis det kombineres med andre forebyggende foranstaltninger, kan anvendelsen af træbeskyttelsesmiddel sikre integriteten af strukturelt træ og træ i mange år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *